Een eventlocatie met een historisch verleden

In de 15e eeuw was er sprake van de omwalde vierkantshoeve “De Blauwpoorte”. Toen eigendom van het O.L. Vrouwhospitaal in Kortrijk. Een kenmerk van de hoeves in hun bezit was de blauwe kleur, refererend naar Maria. De familie Vanneste woonde en werkte er het langst onafgebroken, vanaf de 17de eeuw tot 1875. De voornaamste specialiteiten waren toen haver, gerst, maïs, aardappelen, bieten en runderen. Later werd er nog vlas, dat geroot werd in de Leie, gezwingeld op de hoeve.

De historiek van Hoeve De Blauwpoorte uit Kortrijk
De historiek van Hoeve De Blauwpoorte uit Kortrijk
De historiek van Hoeve De Blauwpoorte uit Kortrijk

Wanneer de hoeve op het einde van de 19de eeuw werd uitgebaat door Leopold Baert, waren de gronden teruggevallen tot 25 ha. Omdat hij de gronden slecht beheerde moest hij de Blauwpoorte in 1909 noodgedwongen verlaten. In de Eerste Wereldoorlog werd de hoeve beschadigd door beschietingen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door de Engelsen talrijke keren beschoten.

Bij gebrek aan brandstof werd de prachtige toegangsdreef op het einde van de oorlog volledig omgehakt als brandhout. Na de oorlog werd er door Jozef Vanootghem nog met slechts 3 paarden op het land gewerkt tot in 1984. Toen hij in 1991 op rust ging kwamen de gebouwen voor een aantal jaren leeg te staan. In 1993 kocht Tania Huys de historische Hoeve “De Blauwpoorte” waarbij het wagenhuis, het poortgebouw met knechtenverblijf, de stalvleugel en de grote schuur als Monument werden beschermd. De nieuwe eigenaar heeft de hoeve stap voor stap gerestaureerd waarbij elke ingreep goed werd afgewogen tegen de erfgoedwaarden van de gebouwen. De authenticiteit werd zo maximaal behouden.

Ontdek het volledige domein Hoeve De Blauwpoorte

In 2018 werden de restauratiewerken bij Hoeve De Blauwpoorte afgerond en opende de eventlocatie, zoals we die vandaag kennen, voor publiek. Bekijk op de plattegrond het volledige domein met al zijn facetten.

Contacteer ons en ontdek wat Hoeve De Blauwpoorte voor jou kan betekenen.

Plattegrond Hoeve De Blauwpoorte Kortrijk
1

Oprijlaan

2

Poortgebouw met knechtenverblijf

3

Wagenhuis

4

Boomgaard

5

Binnenkoer

6

Stalvleugel

7

Grote schuur

8

Privé parking (100 plaatsen)

9

Silhouette tent

Hoeve De Blauwpoorte
info@hoevedeblauwpoorte.be
T 0472 93 31 95

Leynvaalsstraat 1
8501 Kortrijk-Heule
(GPS: Kortrijksestraat 276)